In de podcast Working Apart Together praten solo-ondernemers Karlien, Linde en Griet (te) open over het leven als freelancer in communicatie en marketing. In elke podcastaflevering hoor je hoe iemand naast de flosj greep (of in eigen voet schoot). In de rubriek ‘Vraag van een WATje’ beantwoorden ze een marketingkwestie van een collega solo-ondernemer. Ter vertier en vermaak wisselen ze aan de auditieve koffiemachine random tips en weetjes uit.
De ‘Vraag van een WATje’ luidt in deze aflevering:
Heeft LinkedIn wel enig nut voor mij?
Ontdek snel het antwoord in deze aflevering van onze podcast Working Apart Together!
Ook op zoek naar praktische marketing- en communicatietips?
Schrijf je in voor de WATmail. Dan stuurt om de twee weken één van de WATjes je een handige tip waar je direct iets mee kan.
Snel doorzappen naar je favoriete rubriek? Dit vind je in de podcast:
2’10” Vraag van een WATje: een loopbaancoach slash masseuse vraagt “Heeft LinkedIn wel enig nut voor mij?”
13’43” In eigen voet geschoten, maar wel iets geleerd: tijd zitten verdoen in rustige periodes in plaats van productief te zijn, het overkomt de beste freelancers. Hoe voorkom je procrastineren als je geen baas of collega’s hebt?
22’33” Aan de koffiemachine: random tips en weetjes waar niemand om vroeg.
34’03” Marketinglingo: buzzwords en marketingtermen verklaard. Deze keer hebben we het over conversie. Con-qué?

Vraag van een WATje
Een volger die massages geeft, maar ook loopbaancoaching, stuurde ons een mail met de vraag:
Heeft LinkedIn wel enig nut voor mij? Want de manier van communiceren en de tijd die erin kruipt ligt me niet echt. Plus: ik haal er precies geen klanten uit.
Tja, moet je als ondernemer aanwezig zijn op LinkedIn? Je ‘moet’ natuurlijk niets. En je moet al zeker niet verplicht aanwezig zijn op elk kanaal. Wel raden we aan om goed uit te spitten waar jouw doelpubliek zit. En waar hangen ze uit als ze vatbaar zijn voor jouw aanbod?
Als je zowel massages als loopbaancoaching aanbiedt, kan je je afvragen: ga je op zoek naar een doelgroep op het snijpunt van die verschillende aspecten van je aanbod? Dan is dat vast een heel specifiek doelpubliek, waarvan je kan achterhalen waar die hun informatie het vaakst halen.
Ga je net op twee verschillende doelgroepen mikken? Dan kan het nuttig zijn om je communicatie ook uit te splitsen. Het loont de moeite om daarmee te experimenteren, en vooral niet te snel op te geven. Het is normaal dat je op een nieuw kanaal even tijd nodig hebt om je draai te vinden. Voel je je er echt niet thuis, maar ben je wél zeker dat je doelgroep er zit, dan kan je je communicatie via dat kanaal eventueel uitbesteden.
De podcast wordt ook live uitgezonden mét publiek – gezellig in hun eigen thuiskantoor wel 😉 – en tussen de aanwezigen ontspint zich in de chat een hele dialoog over LinkedIn: de voordelen, nadelen en al dan niet authentieke reacties op dat sociale medium. Benieuwd? Check de aflevering!
Naast de flosj gegrepen, maar wel iets geleerd
In deze aflevering keren we terug naar een van de eerste thema’s die we in onze podcast ooit fileerden: procrastineren. Zijn we eigenlijk al wijzer geworden sindsdien? Hebben we zelfs nog wel last van uitstelgedrag? We bespreken wat we tegenwoordig doen om bij de les te blijven, in plaats van eindeloos onze mailbox te refreshen 😁

Aan de koffiemachine
Random tips en weetjes waar niemand om vroeg
Als solo-ondernemers hebben wij geen vaste collega’s en geen vaste werkplek. En duhusss … ook geen koffiemachine om bij te kletsen met collega-freelancers. Dat maken we goed in deze rubriek! Aan de auditieve koffiemachine deze keer:
- Karlien beveelt de nieuwsbrief van marketingpsycholoog Christ Coolen aan. Christ is naar eigen zeggen gefascineerd door de combinatie van marketing, psychologie en gedragswetenschap, en dat vertaalt-ie in een leuke nieuwsbrief vol interessante inzichten.
- Griet las met plezier het gratis magazine Still. Dat wordt uitgegeven door de Broeders van Liefde en is dus een christelijk blad, maar de thema’s gaan veel breder. ‘Ik heb er al mooie verhalen in gelezen en het is echt mooi vormgegeven’, aldus Griet.
- Linde ging met de hele familie naar de film. Wat blijkt: jong en oud zijn weg van A Complete Unknown, de biopic over Bob Dylan. De tieners vonden het zélfs niet saai! Dat acteur Timothée Chalamet 5 jaar heeft geoefend voor de rol van Dylan, gitaar en mondharmonica leerde spelen en alles zelf zingt is zacht gezegd redelijk indrukwekkend. Kortom: een aanrader. Die Griet dan weer deed denken aan een prachtige muziekdocumentaire, The Greatest Night in Pop.
Marketinglingo
In de rubriek Marketinglingo verklaren we telkens één marketingterm (net zoals in deze blog). De beginletter van de term wordt bepaald door een balletje uit onze roze Lingo-doos. Deze keer hebben we het over:
Conversie: con-qué?
Conversie is een chic marketingwoord voor ‘resultaat’: hoeveel procent van de mensen die een bepaalde webpagina, flyer, e-mail te zien krijgen, doen wat jij ermee beoogd hebt? Bv. inschrijven voor je event, een bepaald product kopen, een afspraak met je inplannen? Dat percentage is de conversieratio van je communicatie. Je wil dat cijfer dus zo hoog mogelijk.
Conversie betekent letterlijk ‘omzetting’: je zet een potentiële klant om in een actieve, betalende klant.
Converteren doe je met doordachte marketing, door je doelpubliek goed te kennen en juist aan te spreken, met onder meer concrete schrijftechnieken die vallen onder ‘conversiecopywriting’. Schrijftechnieken om dat te nailen delen we trouwens a volonté tijdens de workshop Schrijven voor socials: van aiai naar amai 🤩.
Vond je deze podcastaflevering interessant?
Dan ga je zeker smullen van deze opties: