Weet je wat ik het allertofste vind aan de workshops die we geven aan ondernemers die hun marketing zelf doen? Dat ze de tips die we hen geven direct toepassen. Ze zitten als gretige sponzen voor onze neus en absorberen enthousiast alle tips & tricks die we hen aanreiken. Zo ging het ook bij onze laatste workshop over e-mailmarketing: Nieuwsbrieven, van spam naar Bam!💥
E-mailmarketing voor beginners
In die workshop leer je de beginselen van e-mailmarketing. Waarom is het zo’n onmisbaar marketingkanaal voor een (solo-)ondernemer en hoe pak je het aan? We delen hoe je nieuwsbrieven strategisch inzet om op een authentieke manier meer te verkopen, helpen je een concept voor je nieuwsbrieven te bedenken, telkens creatief uit de hoek te komen … Maar bovenal geven we je ontelbare praktische tips.
Sommige daarvan zie ik cursisten meteen na de workshop toepassen op hun nieuwsbrief. En omdat jij er dus vast ook iets aan hebt, deel ik ze hier.
1. Zet links in je nieuwsbrief
Waar wil je de lezers van je nieuwsbrief uiteindelijk hebben? Juist ja, in je zaak. Met e-mailmarketing stuur je ze dus óf naar je bakstenen zaak, óf naar je website of webshop.
Stop links achter relevante woorden in je nieuwsbrief, naar je eigen plek online. Niet naar een website van iemand anders dus. Heb je (nog) geen website, link dan naar je social media.
2. Gebruik de voornaam van de lezer
Een doeltreffende nieuwsbrief geeft de lezer het gevoel rechtstreeks met jou in gesprek te zijn. Wanneer je hun voornaam gebruikt, boots je een persoonlijke conversatie na. Ook al weten mensen ondertussen dat het je mailingprogramma is dat hun naam invoegt in een mail naar velen, het blijft werken.

Je nieuwsbrief wordt meteen beter – lees: doeltreffender – wanneer je de juiste links toevoegt.
Gevoel beats brein. Zelfs bij mij, terwijl ik zelf deze tip gegeven heb aan de afzender van die nieuwsbrief. 😂
3. Een persoon als afzender
‘Charlotte’ of ‘Fashion4you’. Wiens mail open je het snelst? Ik wed dat je voor Charlotte kiest, want da’s een mens van vlees en bloed. Een persoon die, net als jij, tussen het werk door moet nadenken over wat er vanavond op tafel komt. En die dringend de loodgieter moet bellen voor die verstopping.
Charlotte heeft dromen en ambities, en ze beleeft elke dag wel iets. Je klikt spontaan haar mail open, omdat je wil weten wat ze jou te vertellen heeft. Zelfs al gaat het om een nieuwsbrief van haar zaak, de voornaam die in je mailbox verschijnt, geef je opnieuw het gevoel: dit is een persoonlijk mailtje. En je opent.
Moraal van Charlottes verhaal? Stel je voornaam in als afzender van je nieuwsbrief, in plaats van (of voor) je bedrijfsnaam. Zo vergroot je de kans dat je abonnees die lezen!
🤔 En denk je nu: ‘Ik ben hier gewoon een medewerker, mijn naam daar zetten is raar”? Denk dan nog 1 stap verder. Welke voornaam doet bij de lezers van je nieuwsbrief een belletje rinkelen? Die van je diensthoofd? De grote baas? Je collega die het vaakst de telefoon opneemt?

Je lezer voelt ‘dit is een persoonlijk mailtje’ en wil meteen meer weten.
4. Een slimme subjectline laat klanten klikken
Mijn hart bloedt telkens ik in mijn mailbox ‘Nieuwsbrief april’ zie verschijnen. Wat heb ik daar nu aan, als lezer? Ik weet zelf ook wel dat het april is. Liever weet ik – zodra je nieuwsbrief in mijn mailbox landt – wat je mij deze keer te bieden hebt.
Heb je een nieuw product dat ik niet mag missen? Ga je me een hilarisch verhaal vertellen? Krijg ik een gouden tip die mijn leven instant gemakkelijker maakt? Vertel het me en ik open je mail direct.
De onderwerpregel (ook subjectline genoemd) bepaalt of je volgers je nieuwsbrief openen of niet. Doe er dus iets mee!
5. Zeg de lezer wat die moet doen
Als ondernemer zit je niet zomaar nieuwsbrieven op te stellen: het is de bedoeling dat al die inspanningen ook vruchten afwerpen, en jouw doel dienen. Voeg daarom altijd een goed gekozen call to action toe aan al je communicatie.
Denk bij elke nieuwsbrief na wat je precies wil dat de lezer doet. En vertel dat letterlijk op het einde van je e-mail.
Bijvoorbeeld:
- Wil je dat de nieuwsbriefabonnee contact opneemt? Eindig je mail met ‘Stuur een mailtje terug’ of ‘Reply en stel me je vraag’.
- Moet de lezer je aanbod leren kennen? Schrijf dan ‘Bekijk mijn aanbod’ en link naar de juiste pagina op je website.
- Is deze mail op verkoop gericht? Wees niet verlegen en schrijf ‘Bestel nu!’
Da’s niet bazig, da’s behulpzaam. Met een duidelijke call to action neem je je lezer bij de hand. Ik demonstreer dat hier meteen eventjes 😉
Ook starten met e-mailmarketing?
👆 Dit is een duidelijke call to action.
Leer je liever live, van echte mensen, hoe je die nieuwsbrief aanpakt? Op een manier die bij jou en je zaak past? En hoe je er plezier én betalende klanten uit haalt? Kom dan ook naar de workshop Nieuwsbrieven: van spam naar Bam!
Foto’s: Christine Sponchia en SplitShire via Pixabay